Lifecoach logo

Duidelijke grenzen stellen?

Je grenzen leren kennen, deze op een goede manier bewaken en er voor opkomen als iemand er dreigt overheen te gaan, is zó nodig! Hoe ga jij om met het stellen van grenzen?

Inzicht

Ze ervaart onrust. Onrust thuis, op de zaak, maar vooral in haar zelf. Ze wil meer duidelijkheid over hoe ze verschillende dingen kan aanpakken.

In een van onze gesprekken doen we een oefening en ontdekt zij dat zij het leed van anderen met zich meedraagt. Ze voelt zich met haar 29 jaar, moe en lusteloos. Het lijkt wel of iedereen zijn problemen bij haar neer wil leggen. Daarbij voelt zij zich steeds ‘zwaarder’ worden. Met haar oprechte interesse vraagt zij vaak aan mensen: “hoe gaat het nou écht met je?” Haar familie, vrienden, kennissen, klanten…… vertellen hierdoor het hele verhaal. En daar krijgt zij letterlijk last van. Ze heeft vooral last van haar knieën. Maar ook haar rug en nek zorgen af en toe voor zware hoofdpijn.

Grenzen

Zij ziet in dat ze voor zichzelf duidelijker grenzen aan moet geven. Dat zij mensen met hun verhaal niet zo “dichtbij” hoeft te laten komen. Ze kan gesprekken ook prima luchtig houden, zodat ze daar geen restantjes van hoeft mee te dragen. Als ze hierover nadenkt voelt ze zich meteen energieker worden en krijgt écht zin om ermee aan de slag te gaan. Ze krijgt zin om de ideeën, waarmee ze al langer rondloopt, te gaan uitvoeren en voelt de last van haar knieën verminderen. Ze gaat ook letterlijk bewegen, lachen en stralen!

Ik besluit nog een extra oefening met haar te doen. Een oefening die inzicht geeft in waar haar grens ligt met hoe ze met het overschrijden van haar grenzen omgaat. Hoe zij reageert als iemand té dichtbij komt en wat dat lichamelijk met haar doet. Daarna nodig ik haar ook uit om haar grens te bewaken en ervoor op te komen! Dat blijkt een moeilijke opgave te zijn. Haar adem stokt letterlijk in haar keel, ze hapt naar adem en doet een stap terug.

Voor jou

Je grenzen leren kennen, deze op een goede manier bewaken en er voor opkomen als iemand er dreigt overheen te gaan, is zó nodig! Deze vrouw weet nu dat grenzeloos leven veel klachten kan geven, zowel lichamelijk als geestelijk. Ze heeft nu het verschil kunnen ervaren tussen grenzeloos en grenzen stellen.

Wat doe jij als je in een drukke winkelstraat loopt? Ben jij dan degene die rechtdoor loopt of ga jij opzij wanneer iemand nadert? Wat doe jij als iemand voordringt in de rij bij de slager? Lach jij wel eens, terwijl je het helemaal niet leuk vindt? Wordt je bewust van hoe jij hierop reageert.

Wil jij je grenzen leren stellen?

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op.

Geplaatst in Bewustwording, Gezondheid, Leiderschap, Persoonlijk leiderschap, Relaties, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.