Hoe zeg je netjes dat je iets niet wilt?

‘Nee’ zeggen is voor veel mensen moeilijk. Vaak wordt er van je verwacht dat je een stapje extra doet, of je hebt het gevoel dat dit van je verwacht wordt. Toch is leren nee te zeggen zonder iemands gevoelens te kwetsen of je schuldig te voelen een belangrijke vaardigheid die je kan leren. Wil jij ‘nee’ kunnen zeggen zonder schuldgevoel?

Hoe zeg je nee zonder iemand te kwetsen?

‘Nee’ zeggen is hetzelfde als grenzen stellen en dat is enorm belangrijk. Het geeft namelijk aan wat je wel en niet bereid bent te doen voor mensen die iets van je willen of aan je vragen. Zo kun je de verwachtingen beter managen en ervoor zorgen dat mensen je beter begrijpen en wat zij wel of niet van je kunnen verwachten. De kans dat je iemand kwetst is dan vele malen kleiner.

Hoe leer ik makkelijker nee zeggen?

Om ‘nee’ te zeggen moet je weten waar jouw grens ligt. Grenzen stellen heeft met normen en waarden te maken, waarbij je vooral je gevoelens in de gaten moet houden. Grenzen kan je voornamelijk voelen. Om goed te voelen wat voor jou wel of niet kan, heb je lichaamsbewustzijn nodig. Jezelf en je gevoelens goed kennen en herkennen is enorm belangrijk als het gaat om het stellen van grenzen.

Als je voelt in de communicatie met anderen dat er een grens bereikt is, of dreigt te bereiken, dan is dit het moment om het te communiceren. Om er zeker van te zijn dat er geen misverstanden zijn, is het belangrijk dat je duidelijk en vastberaden communiceert. Dit betekent dat je direct ter zake komt en zegt dat je iets niet wilt. Vertel wat je niet wilt door je zin te beginnen met ‘ik.’ Bijvoorbeeld; ‘Gaan jullie maar, ik wil niet met de auto, ik pak liever de trein.’ Of ‘Ik heb nu geen zin om af te spreken, zullen wij een andere keer iets plannen? Of ‘Ik ga niet mee naar dat feestje, ik voel me er niet zo prettig bij. Zoiets.

Communiceer direct en duidelijk

Wees beknopt, duidelijk en bespreek eventueel alternatieven. Draai er niet omheen, kom meteen ter zake door ‘nee’ te zeggen. Er omheen draaien kan later op teleurstellingen uitdraaien en dat is meestal nog veel vervelender.

Hoe nee zeggen zonder je schuldig te voelen

Als je het niet gewend bent om je grenzen aan te geven, lijkt het voor jou heel kwetsend als iemand dat doet. Dit is een gevoel wat bij jou hoort. De ander ziet dit waarschijnlijk heel anders. Jouw schuldgevoel is dan gebaseerd op zoals jij het zou ervaren. Dit zegt dus iets over jou en niet over de ander.

Als jij schuldgevoelens hebt, is het raadzaam om te onderzoeken waar die schuldgevoelens vandaan komen. Mogelijk ligt de oorzaak hiervan bij situaties die jij in het verleden hebt meegemaakt. Onze Life coaches zijn opgeleid om je te helpen van die schuldgevoelens af te komen. Schuldgevoelens zijn heel vervelend en daar wil je het liefst vanaf, toch?

Het maakt ‘nee’ zeggen ook gemakkelijker. Kijk eens bij onze werkwijze om te zien wat wij voor je kunnen betekenen. Veel van onze klanten vinden het lastig om ‘nee’ te zeggen. Wij begeleiden hen bij het voelen van hoe zij hun grenzen kunnen herkennen en helpen hun assertiviteit te vergroten.

Leren “Nee” zeggen zonder iemands gevoelens te kwetsen of je schuldig te voelen kan je leren door te zorgen voor meer lichaamsbewustzijn. Zo leer je jezelf en je gevoelens beter kennen en herken je je grenzen beter.

Er meteen mee aan de slag?

Download hier ons ebook ‘Kopzorgen? Leer luisteren naar je lijf!’ en begin vandaag nog, zodat je kan beginnen met zeggen dat je iets niet wilt.

Maak ook kennis met onze Life coaches. Zij zijn er om jouw te helpen je gevoelens te herkennen en leren je assertief reageren.

Geplaatst in Communicatie, Informatief, Persoonlijk leiderschap, Succes, Zelfvertrouwen

Voor succesvol leven en werken.