Lifecoach logo

Ik twijfel over alles

Hoewel het heel normaal is om af en toe te twijfelen over dingen in het leven, merk je – als je constant twijfelt – dat dit je ook kan belemmeren om actie te komen. Dan kan het zijn dat je last hebt van besluiteloosheid of een gebrek aan zelfvertrouwen. In dit blog vertellen we waarom mensen twijfelen en hoe een besluiteloos persoon daar verandering in kan brengen.

Het is belangrijk om te onthouden dat in actie komen belangrijker is, dan niets doen om te voorkomen dat je een fout maakt. Fouten maken is namelijk helemaal niet erg. Het is dus belangrijker om in actie te komen, want alleen dan kom je vooruit.

Twijfel je voortdurend aan jezelf, je beslissingen, aan mensen of de wereld om je heen? Zo ja, dan lijd je misschien aan overmatige twijfel. Hoewel twijfel een krachtige motivator kan zijn om meer informatie te zoeken of andere perspectieven te overwegen, leidt chronische twijfels vaak tot het weerhouden van actie ondernemen of nieuwe dingen te proberen. Dat leidt sowieso tot niets en werkt een neerwaarts gevoel in de hand.

Waarom twijfel ik aan alles?

Mensen twijfelen om veel verschillende redenen. Bij sommige mensen speelt hun zelfvertrouwen een rol. Zij hebben niet het gevoel dat ze de vaardigheden hebben om goede beslissingen te nemen. Voor anderen heeft het te maken met de onzekerheid van de wereld – zij weten niet wat er in een bepaalde situatie zal gebeuren. Waarom mensen ook aan zichzelf twijfelen, het kan leiden tot angst en een laag zelfbeeld als het niet goed wordt aangepakt.

Wat moet ik doen als ik twijfel?

Wanneer je geconfronteerd wordt met zelftwijfel en onzekerheid, is het belangrijk om te onthouden dat niemand perfect is en dat fouten deel uitmaken van het leven. Het is ook belangrijk te erkennen dat ieders reis door het leven anders is en dat er niet één juiste manier is om iets te doen. Goed voor jezelf zorgen, activiteiten als yoga of mindfulness en structuur aanbrengen in je dag kunnen helpen om je twijfels onder controle te houden. Erover praten met vrienden en familieleden kan helpen. Wil je beter leren omgaan met je twijfels en deze omzetten in actie, ga dan eens in gesprek met één van onze Life coaches. Zij helpt je aan je twijfels te werken in een veilige en ondersteunende omgeving.

Hoe kan een Life coach mij helpen als ik twijfel?

Onze Life coaches helpen je door niet-oordelende feedback, het verwerken van je onzekerheid of angst en door je te begeleiden naar een manier hoe jij het beste met twijfels om kunt gaan.

Jouw Life coach biedt een veilige ruimte waarin je openlijk je gedachten kan onderzoeken zonder dat je bang hoeft te zijn voor een oordeel of kritiek. Daarnaast begeleiden zij je naar meer inzicht in negatieve gedachten, helpen je om persoonlijke waarden en doelen te herkennen, bewuste keuzes te maken en zij geven je handvatten, zodat je beter bent toegerust om in de toekomst met soortgelijke situaties om te gaan.

Hoe minder twijfelen aan jezelf?

Hé?! Wie weet er nu beter wat goed voor jou is, dan jijzelf? Twijfelen aan jezelf is niet per se slecht; alleen als die twijfels je belemmeren om in actie te komen, worden ze problematisch. Zorg dat je de controle over hun leven terugkrijgt en laat je niet langer tegenhouden door zelftwijfel.

Wij leren je hoe je beslissingen neemt én in actie komt. Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

Geplaatst in Informatief, Persoonlijk leiderschap, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.