Verwachtingen loslaten? Zo doe je dat

Iedereen heeft ze en voelt ze; verwachtingen. Wist je dat verwachtingen een van onze grootste troublemakers zijn en voor een groot deel ons leven bepalen? Verwachtingen veroorzaken vaak stress en teleurstelling.

[Wil je dit blog liever beluisteren? Klik dan hier voor de podcast.]

Sinds vorig jaar werken wij samen. Nu hij, sinds een paar maanden, weer bij mij op de stoel zit, vertelt hij dat het goed gaat. Sinds onze vorige sessie waarbij we de relatie met zijn vader bespraken, merkt hij een duidelijk verschil. “Ik merk dat ik echt gegroeid ben,” vertelt hij. De relatie met zijn vader voelt nu gelijkwaardiger en hij ervaart zijn opmerkingen niet meer als kritiek. Daardoor staat hij nu stevig achter zijn zakelijke beslissingen.

Teleurstelling door verwachtingen

Toen hij, tijdens de vakantie van zijn ouders, tijdelijk de leiding over het volledige team binnen hun familiebedrijf kreeg, bleek dit een goede test. Terugkijkend op die periode, merkte hij wel dat er een moment was dat hij weer in een oud patroon van onzekerheid dreigde te vallen.

De tijdelijke extra taken vergden veel van hem en hij was vermoeider dan normaal. Daarbij baalde zijn vriendin ervan dat hij later thuis was dan hij vooraf had aangegeven. Natuurlijk baalde hij er ook van. “Het is niet leuk om thuis te komen als mijn vriendin al naar boven is om onze dochter op bed te leggen en die kleine mij eigenlijk al niet meer wil zien,” merkt hij op. “Dat voelt als ‘buiten de boot’ vallen.”

Als zijn vriendin dan ook nog een geïrriteerde blik, of korte reactie geeft, kan hij de rest van de avond in zak en as zitten. Het duurt even en ik moet heel wat vragen stellen om erachter te komen waar het precies over gaat. Maar dan wordt het duidelijk.

Verwachtingen loslaten

Hij herkent de verwachtingen direct. Hij voelt deze van iedereen en ervaart dit als moeilijk en veel. Ik stel voor dat we daarmee aan de slag gaan en ik breng zijn aandacht naar zijn lijf. Hij voelt grote spanning, voornamelijk in zijn benen. Deze voelen zwaar en tintelen.

Als hij denkt aan thuis voelt hij de druk in zijn lijf toenemen. “Aan de ene kant mooi dat zij op mij wacht en aangeeft dat zij mij nodig heeft, maar het geeft wel grote druk,” legt hij uit. Als hij dan thuiskomt en zij vraagt waarom hij nu pas thuis en dus te laat is, wordt de druk nóg groter.

Dat is het moment dat hij onverschillig wordt en zich terugtrekt. Tot grote frustratie van zijn vriendin, wat de druk nog verder doet toenemen. Een vicieuze cirkel waar hij niet uitkomt.

Mijn verdiepende vragen brengen hem terug naar een moment waarbij hij als veertien jarige thuis bij de tafel staat en zijn ouders hem vragend aankijken. Hij voelt hun verwachting, net als die van zijn toenmalige vriendin en zijn vrienden die buiten op hem wachten. Op dat moment worden alle verwachtingen hem teveel en hij blokkeert.

Ontspanning als resultaat

In het vervolg van deze techniek bevrijden wij hem uit zijn benarde situatie. Waarbij ik hem verder help en deze ‘wond’ geheeld kan worden. Het effect van ontspanning en rust ervaart hij direct. Met begrip en bevestiging helpt hij zichzelf, ondanks de vele verwachtingen, eigen keuzes te maken.

Na afloop bespreken wij de verwachtingen zoals hij die nu thuis ervaart en hoe hij deze bespreekbaar kan maken. Tijdens deze sessie hebben wij een persoonlijke, stressvolle belemmering opgelost. Met als resultaat ontspanning, dus een beter gevoel voor mijn klant, een fijnere relatie met zijn vriendin en de start voor het managen van de verwachtingen binnen hun familiebedrijf.

Voor jou

Als kind begrepen wij nog erg weinig van de wereld om ons heen. Het enige waar wij als kind naar konden handelen waren de gevoelens die wij voelden. Zo leerden wij al vroeg handelen naar de verwachtingen die onze cultuur, opvoeders en andere voor ons belangrijke mensen hadden. En dat doen we nog steeds.

Verwachtingen loslaten

Voor alles geldt, om iets los te kunnen laten, moet je het eerst kunnen vastpakken. Daarvoor moet je weten waar het precies over gaat en leren zien waarom je doet zoals je doet.

Hoe goed ken jij jezelf? Welke verwachtingen voel je? Zijn die van jezelf of van een ander? Wat betekenen deze voor jou? Wat doet het met jou? Is dit wat je wilt?

Stressgevoelens en/of teleurstellingen vormen vaak een loop aan gedachten en gedrag en kan je dagen van je pad afbrengen. Zo’n loop kan je pas loslaten wanneer de oorzaak is geheeld, zoals een korstje vanzelf van onze huid valt als de wond genezen is. Zo werkt het niet alleen met onze huid, maar met alle kwetsingen en pijnlijke ervaringen die we in ons leven opdoen.

Wil jij ook verwachtingen loslaten?

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op.

Wil je weten waar ik nog meer met klanten aan werk? Dit zijn de problemen waar mijn klanten tegenaan lopen.

Ik ontmoet je graag.
Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Bewustwording, Persoonlijk leiderschap

Voor succesvol leven en werken.