Wat is gelukkig zijn?
Iedereen wil gelukkig zijn; het is een universeel doel. Maar wat betekent het eigenlijk om gelukkig te zijn? En is er een manier om geluk in het leven te bereiken? In dit artikel beschrijven wij wat geluk is, hoe je het kunt bereiken, en hoe gelukkig zijn er in je dagelijks leven eruit kan zien.
Wat is gelukkig zijn?
Onder een gelukkig leven verstaan wij dat je je goed voelt over jezelf en de wereld om je heen. Het betekent vreugde vinden in eenvoudige dingen zoals tijd doorbrengen met familie en vrienden, genieten van de natuur, of nieuwe plaatsen verkennen. Gelukkig zijn betekent ook een gevoel van doelgerichtheid hebben en je verbonden voelen met iets dat groter is dan jezelf. Om gelukkig te worden is het belangrijk om je te richten op je eigen welzijn en het welzijn van de mensen om je heen.
Hoe kan ik gelukkig zijn?
Geluk begint met zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen komt voort uit het herkennen van je sterke en zwakke punten en de moed hebben om ze allebei te accepteren en de waarde ervan in te zien. Als je in staat bent te accepteren wie je bent, krijgen je relaties met anderen meer betekenis, evenals je relatie met jezelf.
Een ander belangrijk element van geluk is evenwicht. Wat zoiets betekent als het vinden van een gezonde balans tussen werk, spel, relaties, vrijetijdsbesteding, enzovoort, zodat geen enkel aspect van je leven een ander overheerst. Een evenwichtig leven helpt je geaard te blijven in tijden van chaos of stress; het geeft je een innerlijke kracht die je in staat stelt je kalmte te bewaren, zelfs wanneer je geconfronteerd wordt met moeilijke omstandigheden.
Wat valt onder gelukkig zijn?
Naast alle bovenstaande elementen omvat gelukkig zijn ook andere factoren zoals motivatie en positief denken. Motivatie helpt ons vooruit; het geeft ons de drive en ambitie die nodig zijn voor succes in alles wat je wilt ondernemen. Positief denken of situaties leren relativeren helpt stress verminderen. Dit kan leiden tot een betere geestelijke gezondheid en een beter algemeen welzijn.
Wat is gelukkig zijn in een relatie?
Een fijne, gelukkige relatie vraagt om goede communicatieve vaardigheden. Dat betekent dat je in staat bent je mening te uiten zonder angst voor oordeel of kritiek van de ander. Daarnaast vraagt het van je dat je de moed hebt om aan relaties te werken. Dit is uiteindelijk een voorwaarde, en zeer de moeite waard, als je gelukkig wilt zijn in relaties.
Het gevoel van gelukkig zijn ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het kost tijd en moeite, maar is het absoluut waard! Echt gelukkig zijn vereist zelfvertrouwen, evenwicht, evenwichtigheid, positief denken, motivatie en communicatievaardigheden.
Wat is echt gelukkig zijn?
Als je je niet gelukkig voelt, dan geven de elementen zoals hierboven omschreven je een goede richting om te onderzoeken in welke elementen het voor jou beter kan.
Wat binnen die elementen kan volgens jou beter? Wat wil jij? Wat kan jij doen om dit te veranderen.
Niemand is verantwoordelijk voor het geluk van een ander. Dus ook in een relatie ben je niet verantwoordelijk voor het geluk van de ander, maar wel voor het geluk van jezelf. Voor een goede relatie zijn twee mensen nodig, die allebei 100% verantwoordelijk nemen voor de relatie.
Zijn er elementen waarvan je nu inziet dat het beter kan? Vind je het lastig of durf je niet en weet je niet hoe je dat kan bereiken? Dan doe je er goed aan contact op te nemen met één van onze Life coaches. Jouw persoonlijke Life coach is er voor jou en helpt je door je te begeleiden je naar wat geluk voor jou betekent en hoe jij dat kan bereiken.
Gelukkig zijn is niet vanzelfsprekend. Bovengenoemde elementen blijven om aandacht vragen, zal je eraan moeten werken en in groeien. Geluk is iets persoonlijk. Wat voor de een geluk is, is het voor ander niet. Gelukkig worden is een persoonlijk groeiproces wat je door middel van Lifecoaching kan leren. Helemaal afgestemd op jou en wat jij van het leven verwacht.
Wil jij gelukkig zijn?
Bekijk hier onze Life coaches en leer hem of haar kennen in een persoonlijk kennismakingsgesprek. Vul hier je je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.
Geplaatst in Communicatie, Gezondheid, Informatief, Persoonlijk leiderschap, Relaties, Zingeving