Welke lichamelijke klachten door stress?
We weten allemaal dat stress een enorme tol kan eisen van onze geestelijke gezondheid en ons welzijn, maar wist je dat het een even ernstige invloed heeft op onze lichamelijke gezondheid? Stress uit zich op verschillende manieren, van lichte hoofdpijn tot chronische aandoeningen. Dit is wat je moet weten over hoe stress je lichaam beïnvloedt en wat je kunt doen om de effecten ervan te verminderen.
Wat doet langdurige stress met je lichaam?
Stress beïnvloedt ons allemaal anders, maar er zijn enkele veel voorkomende lichamelijke en geestelijke symptomen die met stress gepaard gaan. Deze omvatten continu zorgen maken, piekeren, een staat van alertheid, niet kunnen ontspannen, hoofdpijn, migraine, pijn op de borst, buikpijn, vermoeidheid, misselijkheid en slapeloosheid. Het kan ook spierspanning en veranderingen in de eetlust veroorzaken. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot hoge bloeddruk en hartkloppingen.
Langdurige stress betekent langdurige blootstelling aan deze lichamelijke en geestelijke symptomen. Na verloop van tijd kan dit leiden tot ernstiger zaken als depressie en angst, en ook tot een verzwakt immuunsysteem, dat ons kwetsbaarder maakt voor andere ziekten en aandoeningen. Daarom is het belangrijk om jouw tekenen van stress te herkennen, de signalen serieus te nemen en ermee aan de slag te gaan. Denken dat het wel weer overgaat werkt niet. Tijd werkt bij stress altijd in je nadeel en zal op de lange termijn je lichamelijke en geestelijke gezondheid aantasten.
Hoe merk je wanneer je lichaam op hol slaat?
Het is belangrijk om op de signalen van je lichaam te letten als je je overweldigt of overspannen begint te voelen. Als je voelt dat je lichamelijk moe wordt of regelmatig hoofdpijn of misselijkheid krijgt – zijn dat tekenen dat je lichaam gestrest raakt, rust nodig heeft of een pauze van wat de stress in eerste instantie veroorzaakt. Andere tekenen kunnen zijn: moeite met slapen of een gebrek aan concentratie op het werk of op school, en je gedurende de dag prikkelbaar of angstig voelen.
Als je deze tekenen vroegtijdig herkent, kun je vaststellen wanneer je lichaam een pauze nodig heeft, voordat het te overweldigend voor je wordt. Het nemen van regelmatige pauzes gedurende de dag – al is het maar voor 10 minuten – kan helpen om je energieniveau op peil te houden en te voorkomen dat je nog meer schade oploopt door langdurige blootstelling aan stress.
Stress beïnvloedt ons allemaal anders. Korte, overzichtelijke momenten van stress hoeven absoluut geen probleem te zijn, zolang deze maar niet te lang duren. Maar als jij langdurig stress ervaart en er niets mee doet en daarmee chronisch wordt, dan kan het ernstige gevolgen hebben voor je algehele welzijn, zowel lichamelijk als geestelijk.
Waar voel je stress in je lichaam?
Bij stress is het belangrijk om te herkennen hoe en wanneer jouw lichaam stress ervaart. Om die signalen goed te kunnen opmerken is ruime lichaamsbewustzijn nodig. Samen met je Life coach krijg je zicht op welke manier jij stress ervaart, wat het veroorzaakt én ga je aan de slag aan het oplossen van de oorzaak van jouw stress. Dit zorgt voor meer veerkracht, waardoor je zowel lichamelijk als geestelijk momenten van stress beter kan opvangen.
Wil je meer lichaamsbewustzijn creëren?
Download ons ebook ‘Kopzorgen? Leer luisteren naar je lijf!’ Stap voor stap begeleiden wij je de signalen van jouw stress vroegtijdig te herkennen en helpen wij je jouw stress aan te pakken op een manier die past bij jou.
Hé?! Wie weet er nu beter wat goed voor jou is, dan jijzelf? Alleen jij hebt je eigen leven in handen, dus zorg goed voor jezelf en voorkom dat jouw stress je lichamelijke en geestelijke gezondheid aantast.Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.
Geplaatst in Gezondheid, Informatief, Persoonlijk leiderschap, Stress