Lifecoach logo

Ik ben bang om afgewezen te worden

Angst voor afwijzing is een van de meest voorkomende angsten die mensen hebben. We maken allemaal momenten mee waarop we ons bang of onzeker voelen over de mogelijkheid om afgewezen te worden. Maar waarom zijn we zo bang om afgewezen te worden? En wat kunnen we doen om deze angst te overwinnen en ons leven in eigen hand te nemen?

Waar komt angst voor afwijzing vandaan?

Angst voor afwijzing kan verschillende oorzaken hebben, waaronder ervaringen uit het verleden, negatieve zelfpraat of een gebrek aan zelfvertrouwen. Het komt vaak voort uit het gevoel dat je niet voldoet aan de normen van jezelf of van anderen. De angst voor afwijzing kan diepgeworteld zijn in je kindertijd, waar je misschien negeren, kritiek of pesterijen van leeftijdgenoten of familieleden hebt ervaren.

Angst voor afwijzing kan ook veroorzaakt worden door een gebrek aan zelfliefde en waardering voor jezelf. Als jij je ontoereikend voelt over je uiterlijk, intelligentie, creativiteit, vaardigheden of een andere eigenschap, kan dit leiden tot gevoelens van twijfel en onzekerheid die zich manifesteren als angst.

Wat kan ik doen aan angst voor afwijzing?

De eerste stap in het overwinnen van angst voor afwijzing is accepteren dat deze angst bestaat als een deel van het leven en er eigenaarschap over nemen in plaats van te proberen het koste wat kost te vermijden.

Acceptatie stelt je namelijk in staat objectief naar je gevoelens te gaan kijken en proactieve stappen te nemen om deze aan te pakken. In actie komen is super belangrijk. Accepteer jouw angst niet als een feit of gegeven, maar pak het vast als signaal om jezelf te ontwikkelen en te groeien.

Wat je zelf al kan doen is beginnen met een lijst maken van dingen die je goed doet en die je waardeert aan jezelf – dit helpt je om een belangrijke basis te leggen voor zelfvertrouwen. Lees deze elke dag hardop voor aan jezelf, zo spreek je het uit, hoor je de woorden en voel je vanbinnen dat dit klopt. Dat werkt positief.

Negatieve gedachten in je hoofd is een belangrijk aandachtspunt in het oplossen van jouw angst om afgewezen te worden. Jouw gedachten vormen de ingang naar situaties die de oorsprong vormen van je angst. Jouw Life coach helpt je die weg naar binnen te maken en daar negatieve ervaringen te verwerken. Dat geeft opluchting en ontspanning. Je bent daarmee een stukje geheeld en bent daardoor minder ontvankelijk voor jouw angst voor afwijzing.

Hoe reageer je als je wordt afgewezen?

Het is belangrijk om stevig verbonden te blijven, of te worden met je ware authentieke zelf, ondanks externe factoren waarmee je in het leven te maken kunt krijgen.

Angst voor afwijzing kan verlammend werken en ons ervan weerhouden ons beste leven te leven – maar dat hoeft niet!

Door de oorzaak van jouw angst om afgewezen te worden te achterhalen, te begrijpen en uitvoerbare stappen te nemen om ervan te groeien. Groei in acceptatie, zelfliefde, positieve mindset, bewuste keuzes en een mindful leven – zo win je jouw reis naar empowerment terug, zodat jij je niet langer laat leiden door je angst om afgewezen te worden.

Hé?! Wie weet er nu beter wat goed voor jou is, dan jijzelf? Maak daarom vandaag nog een afspraak met één van onze Life coaches om je te begeleiden met toewijding en consistentie – want iedereen heeft de kracht in zichzelf om vrijer te leven met minder zorgen over mogelijke afwijzingen die ze onderweg tegenkomen!

Geplaatst in angst, Gezondheid, Informatief, Persoonlijk leiderschap, Stress, Zelfvertrouwen

Direct aan de slag richting een leven zonder angst?

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.