Lifecoach logo

Ik voel me niet veilig

Je veilig voelen is essentieel voor ons welzijn. Het is de basis van onze mentale en emotionele gezondheid. Als we ons veilig voelen kunnen we ontspannen en openstaan voor nieuwe ervaringen. Een onveilig gevoel zorgt ervoor dat je ‘aan’ gaat en in een zekere mate van alertheid verkeerd. Bij werkelijk gevaar is dat ook nodig; je lichaam maakt adrenaline aan zodat je kan vluchten. Maar wat nu als er niets is om je zorgen over te maken en toch voel je je niet veilig?

Wij zijn al een poosje samen aan het werk. maar vandaag gaat het niet goed met hem. “En zakelijk gezien al helemaal niet,” zegt hij. De onderhandelingen waar hij en zijn collega al een halfjaar mee bezig zijn, zijn nu definitief van de baan. Hij weet zich er geen raad mee. Hij vindt het allemaal enorm moeilijk en zwaar. “Het doet veel met me,” zegt hij.

Thuis, ’s nachts in bed, op de zaak, “ik blijf er zo mee bezig,” zegt hij. “Ik wil dit uit kunnen zetten. Net als mijn collega, die lacht, is vrolijk en doet alsof er niets aan de hand is,” vertelt hij. Hij kan het maar niet uitzetten, maar dat wil hij wel. Gisteren was het zelfs zo erg dat hij maar is gaan werken, puur voor de afleiding.

Hoe kan ik me weer veilig voelen?

Wat ik zie en hoor is een patroon wat tijdens onze vorige sessie aan het licht kwam. Als ik hem het verband schets, herkent hij het. “Je blijft net zo lang malen en oplossingen bedenken totdat je het antwoord gevonden hebt, klopt dat,” vraag ik? “Maar je kan het niet vinden,” geef ik hem terug. Dat klopt en nu wij het er zo over hebben, herkent hij dit in heel veel gevallen. “Geeft blijven zoeken naar een oplossing méér rust, dan het loslaten,” vraag ik? Nu we het zo schetsen, herkent hij het.

Waarom voel ik me nooit veilig?

“Wanneer voel jij je helemaal veilig,” vraag ik hem? Soms als hij met vrienden is en hij een paar biertjes op heeft. “Dan kan ik het redelijk loslaten en ook wel een beetje ontspannen,” zegt hij. Hij lacht omdat hij weet dat alcohol dit effect heeft en hij snapt nu ook waarom mensen aan de drank raken. “Ik doe dat niet hoor, maar ik snap het wel en ik zou dat ook kunnen hebben,” geeft hij toe.

“Voel jij je ook veilig bij je vrienden zonder alcohol,” vraag ik hem? Nee, niet echt. “En bij je vrouw en kinderen,” vraag ik hem? Ook niet echt. Hij vertelt dat hij zelfs in zijn slaap niet helemaal ontspannen is, want ook ’s nachts gaat het gewoon door. “Ik ben mij er niet altijd van bewust, maar eigenlijk sta ik 24/7 ‘aan’,” zegt hij.

Wat moet je doen als je je niet veilig voelt?

“Je vertelde dat je vader vroeger thuis random woede-uitbarstingen had, merk ik op.” Ja, hij herinnert het zich nog goed. Als ik vraag hoe hij dat als kind ervoer, dan herinnert hij zich wel dat hij zo’n spanning voelde. “Ik wist nooit wanneer er weer zo’n woede-uitbarsting kwam,” vertelt hij. “Ik kan me voorstellen dat dit een heel onveilig gevoel gaf,” benoem ik. Hij knikt.

“Hoe is het als je bedenkt dat je daardoor altijd met een zekere mate van alertheid rondloopt,” vraag ik hem? Hij vindt het vreemd om dit te beseffen, maar hij weet ook dat het klopt. Daarmee ploppen meer situaties op in zijn bewustzijn en ons gesprek gaat verder.

Hoe kan je je veilig voelen in een relatie?

Hij vertelt dat zijn vrouw en kinderen nog wel eens hun rommel laten liggen. Hij vindt dit heel storend en merkt dat het zijn ‘aan staan’ activeert. “Ik vind het heel moeilijk om te ontspannen als het zo’n rommeltje is,” zegt hij. Het moet voor hem kloppen. “Stel hè, dat het allemaal opgeruimd is en er staat een bos bloemen op tafel en een kaarsje aan, dan is het helemaal perfect,” zegt hij lachend. “Dat zou geweldig zijn.” Natuurlijk snapt hij ook wel dat het in een gezinssituatie vrijwel onmogelijk is om het altijd perfect te hebben. Maar soms benoemt hij de rommel en dan gaat het twee dagen redelijk. “Maar goed, ik ben ook veel van huis,” zegt hij.

Wat zorgt voor een veilig gevoel?

“Wat heb je nodig om je veilig te voelen,” vraag ik? Hij denkt even na en zegt dan: “rust.” Zonder dat ik erover nadenk sta ik op en loop richting mijn bureau. “Voel je je bij mij redelijk veilig,” vraag ik? Hij knikt. Ik ga weer zitten, vouw een rode paperclip in de vorm van een hartje en geef het aan hem. Hij kijkt me verbaast aan en lacht. Heel even weet hij zich geen raad met de situatie. Weer kijkt hij me aan, kijkt naar het hartje, draait het rond tussen zijn vingers en denkt na. In stilte die valt kijkt hij mij nog eens aan en zie ik van binnen van alles gebeuren………..

Hoe kan ik me veilig voelen?

Opeens verbreekt hij de stilte en zegt: “mijn vrouw heeft wel eens gezegd ‘ik hou van je en ik heb je nodig,’ dáár doet dit hartje mij aan denken.” Dat voelt fijn. Er komt nog een voorbeeld: “Toen ik eens thuis was en helemaal niet gezellig deed, zeiden mijn vrouw en kinderen dat zij het fijn vonden dat ik thuis was,” merkt hij met een grote glimlach op. Het verrast hem nog steeds.

“Ook daar doet het hartje mij aan denken,” zegt hij met een diepe zucht. Hij vraagt mij hoe ik op dit idee kwam. “Geen idee,” merk ik op. “Maar ik stel voor dat je dit hartje elke dag in je broekzak stopt en bij je houdt.” Ik leg uit dat het veilige gevoel in hem zit, want hij kan het zich herinneren. Het hartje is de reminder, zodat hij weet dat het gevoel er is en kan opzoeken wanneer hij het nodig heeft. “Dit gaat mij wel helpen,” zegt hij blij. Wij ronden ons gesprek af en maken een afspraak voor de volgende keer.

Voor jou

Je veilig en geborgen voelen is essentieel voor je persoonlijke- en professionele welzijn. Daarom is het zo belangrijk een gevoel van veiligheid en zekerheid in jezelf te ontwikkelen.

Wanneer je een trauma of onveilige situatie op jonge leeftijd hebt meegemaakt kan dit voor veel stress en problemen zorgen, ook op latere leeftijd. Daardoor kan er een ‘splitsing’ ontstaan tussen het hoofd en het lichaam. Het afsluiten van je gevoelens is een manier om in de situatie te ‘overleven.’ Op langere termijn kan je hierdoor meer mentale kwaliteiten ontwikkelen, maar de verbinding met je gevoelens kwijtraken.

Weer ‘heel’ worden begint met bewustwording. Door het activeren van het lichaam en de verschillende zintuigen, worden beide hersenhelften geactiveerd. Al bewegend en pratend leer je jezelf beter kennen aan de hand van je gedrag, je gedachten en bijbehorende gevoelens. Langzaam raak je steeds meer vertrouwt met jezelf, je lichaam en je gevoelens. Een bodem om je veilig te voelen is gelegd.

Je veilig voelen in jezelf

Als geen ander weet ik hoe het is om je niet veilig te voelen. Ook ik heb stap voor stap moeten werken aan het opbouwen van veiligheid in mezelf en het opnieuw leren voelen. Toegang hebben tot je gevoelens maakt een wereld van verschil om te weten wat je nodig hebt en wat je wilt.

Life coaching helpt bij het identificeren en aanpakken van de onderliggende problemen die ervoor zorgen dat je je niet veilig voelt. Hier lees je meer over onze werkwijze.

Durf je het aan om de eerste stap te zetten?

Goed om te weten; ik werk alleen met Life coaches samen aan wie ik mijn kinderen aan zou durven toevertrouwen. Maak daarom kennis met jouw persoonlijke Life coach. Hier vind je de Life coach bij jou in de buurt of stuur ons een email en één van ons neemt contact met je op.

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in angst, Bewustwording, Gezondheid, Persoonlijk leiderschap, Relaties, Stress, Succes, Zelfvertrouwen, Zingeving

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.